>

Friday, 15 November 2013

Tazkirah Jumaat 03 - Adab Bergurau

Assalammualaikum W.B.T,

Artikel ini adalah salah satu himpunan tazkirah yang diterima melalui email dan berada di dalam simpanan saya. Jom kita baca artikel mengenai adab bergurau ini. Kadang-kadang gurauan kita bersama kawan atau saudara secara berlebihan dan ada ketika gurauan itu membuatkan mereka berkecil hati. Semoga kita mendapat manfaat daripada pembacaan ini, In shaa Allah.



Selain mengumpat, satu daripada bencana yang dilakukan oleh lidah manusia ialah gurauan. Termasuk dalam istilah gurauan ini ialah kelakar, melawak, olok-olok dan berjenaka. Abdus Samad Falembani dalam kitab Hidayatus Salikin menyebut gurauan sebagai 'Al-Mizah'.

Beliau membawa hadis Rasulullah yang bermaksud; "Jangan engkau bantahi saudaramu dan jangan engkau perguraukan dia." (Hidayatus Salikin: 170).

Menurut Imam al-Ghazali, bergurau itu ditegah syarak kerana ia membawa kepada banyak tertawa. Banyak tertawa itu mematikan hati dan boleh 'menanggalkan' hati. Paling dahsyat, menurut beliau, ia boleh membawa atau mendorong kepada perbuatan derhaka.

Ini berdasarkan hadis Rasulullah yang bermaksud; "Seseorang lelaki yang berkata dengan suatu perkataan supaya rakannya tertawa maka dia dijatuhkan ke dalam neraka selama 70 tahun."

Imam Ghazali menasihatkan supaya manusia menjaga lidahnya daripada berkata-kata untuk menimbulkan gelak ketawa. Kata-kata gurau senda sebenarnya boleh menghilangkan malu seseorang. Ini kerana dalam mencari bahan ketawa, manusia sanggup membuat cerita bohong dan tidak munasabah. Untuk mereka-reka bahan lucu, mereka membuat cerita yang ganjil dan tidak masuk akal dan kebanyakannya cerita dusta. Inilah puncanya orang yang membuat kelakar boleh hilang malu. Pada hakikatnya malu senjata orang beriman. Malu adalah alamat atau tanda orang yang beriman. Yang paling mengaibkan, sebahagian daripada kita suka membawa cerita lucah atau separuh lucah dalam perkataan semata-mata untuk menimbulkan gelak ketawa orang lain.

Rasulullah bersabda bermaksud; "Malu adalah cabang daripada iman."

Dalam sabda lain, baginda menyatakan; "Malu dan iman seganding. Apabila terangkat salah satu daripadanya maka terangkatlah kedua-duanya."

Dapat difahami daripada hadis ini, jika seseorang itu hilang perasaan malu daripada dirinya maka hilang jugalah imannya. Namun begitu, bergurau ala kadar dibolehkan. Bagi sesetengah orang yang tidak tahan bergurau mungkin menimbulkan persengketaan atau perkelahian. Maka ini bertentangan dengan kehendak Islam.

Firman Allah bermaksud; "Sesungguhnya orang beriman itu adalah bersaudara maka perbaikilah hubungan antara kedua-duanya." (al-Hujurat: 11).

Jadi elakkanlah bergurau, bersenda melampaui batas perasaan atau pemikiran rasional supaya ukhuwah sesama kita tetap terpelihara.

Pic - Courtesy of Google

Friday, 1 November 2013

Tazkirah Jumaat 02 - Doa Keluarga

Assalammualaikum W.B.T,

I nak kongsi satu tazkirah ringkas yang dihantar oleh my sister melalui email May lepas. Dato Dr. Fadzilah Kamsah pernah berkata " setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ mati ) nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu..."

Di dalam Surah Al-Isra, ayat 24 ada dinyatakan "Dan rendahkanlah diri kamu terhadap mereka berdua kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah untuk mereka, dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil." 




Berdasarkan Hadith Nabi
  • "Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"
  • "Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya." 

Kesimpulan
  • Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
  • Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)
  • Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
  • Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ..tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
  • Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Sebagai anak, wajib kita mendoakan kedua ibu bapa, menjaga hati dan memberikan yang terbaik untuk kesejahteraan mereka. Kebaikan dilakukan anak terhadap ibu bapa sebenarnya amat kecil. Kita sebagai anak tidak akan termampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun kita berbakti sepanjang hayat. Doakanlah mereka walaupun mereka telah tiada.

Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris yang boleh menyebabkan kita jatuh dalam kategori syirik....Apa yang kita perlu lakukan ialah mendoakan ibu bapa kita setiap hari. Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, ilmu dsb nya..)

Semoga entry hari ini sedikit sebanyak memberikan manfaat kepada yang sudi membaca, Insyallah.

Friday, 25 October 2013

Tazkirah Jumaat 01 - Kematian Hati Muslim

Assalammualaikum W.B.T,

I dapat artikel Kematian Hati Muslim melalui email. Memandangkan hari ni hari Jumaat, terpikir pulak nak mulakan Tazkirah Jumaat, semoga istiqamah Insyallah. Semoga artikel nih dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca. Jom baca!

Niat ikhlas itu akan diberi pahala. Hati perlu dijaga dan dipelihara dengan baik agar tidak rosak, sakit, buta, keras dan lebih-lebih lagi tidak mati. Sekiranya berlaku pada hati keadaan seperti ini, kesannya membabitkan seluruh anggota tubuh manusia. Akibatnya, akan lahir penyakit masyarakat berpunca daripada hati yang sudah rosak itu.

Justeru, hati menjadi amanah yang wajib dijaga sebagaimana kita diamanahkan menjaga mata, telinga, mulut, kaki, tangan dan sebagainya daripada berbuat dosa dan maksiat.

Hati yang hitam ialah hati yang menjadi gelap kerana bergelumang dengan dosa. Setiap dosa yang dilakukan tanpa bertaubat akan menyebabkan satu titik hitam pada hati. Itu baru satu dosa. Bayangkan bagaimana kalau 10 dosa? 100 dosa? 1,000 dosa? Alangkah hitam dan kotornya hati ketika itu.

Perkara ini jelas digambarkan melalui hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesiapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh pada hatinya setitik hitam, sekiranya dia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu daripada hatinya. Jika dia tidak bertaubat maka titik hitam itu akan terus merebak hingga seluruh hatinya menjadi hitam.” (Hadis riwayat Ibn Majah)

Hadis ini selari dengan firman Allah S.W.T bermaksud: “Sebenarnya ayat-ayat Kami tidak ada cacatnya, bahkan mata hati mereka sudah diselaputi kotoran dosa dengan sebab perbuatan kufur dan maksiat yang mereka kerjakan.” (Surah al-Muthaffifiin, ayat 14).

Hati yang kotor dan hitam akan menjadi keras. Apabila hati keras, kemanisan dan kelazatan beribadat tidak dapat dirasakan. Ia akan menjadi penghalang kepada masuknya nur iman dan ilmu. Belajar sebanyak mana pun ilmu yang bermanfaat atau ilmu yang boleh memandu kita, namun ilmu itu tidak masuk ke dalam hati, kalau pun kita faham, tidak ada daya dan kekuatan untuk mengamalkannya.



Dalam hal ini Allah berfirman yang bermaksud: “Kemudian selepas itu, hati kamu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Pada hal antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir sungai daripadanya dan ada pula antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya. Dan ada juga antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Baqarah ayat 74).

Begitulah Allah mendatangkan contoh dan menerangkan batu yang keras itu pun ada kalanya boleh mengalirkan air dan boleh terpecah kerana amat takutkan Allah. Oleh itu, apakah hati manusia lebih keras daripada batu hingga tidak boleh menerima petunjuk dan hidayah daripada Allah.

Perkara paling membimbangkan ialah apabila hati mati akan berlaku kemusnahan amat besar terhadap manusia. Matinya hati adalah bencana dan malapetaka besar yang bakal menghitamkan seluruh kehidupan. Inilah akibatnya apabila kita lalai dan cuai mengubati dan membersihkan hati. Kegagalan kita menghidupkan hati akan dipertanggungjawabkan Allah pada hari akhirat kelak.

Kenapa hati mati?

Hati mati disebabkan perkara berikut:
  • Hati mati kerana tidak berfungsi mengikut perintah Allah iaitu tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada didikan dan ujian Allah. Allah berfirman bermaksud: “Maka kecelakaan besarlah bagi orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya adalah dalam kesesatan yang nyata.” (Surah al-Zumar ayat 22)
  • Hati juga mati jika tidak diberikan makanan dan santapan rohani dengan sewajarnya. Kalau tubuh badan boleh mati kerana tuannya tidak makan dan tidak minum, begitu juga hati. Apabila ia tidak diberikan santapan dan tidak diubati, ia bukan saja akan sakit dan buta, malah akan mati akhirnya. Santapan rohani yang dimaksudkan itu ialah zikrullah dan muhasabah diri.

Oleh itu, jaga dan peliharalah hati dengan sebaik-baiknya supaya tidak menjadi kotor, hitam, keras, sakit, buta dan mati. Gilap dan bersihkannya dengan cara banyak mengingati Allah (berzikir).

Firman Allah bermaksud: “Iaitu orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuilah! Dengan mengingati Allah itu tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d ayat 28)

Firman-Nya lagi bermaksud: “Hari yang padanya harta benda dan anak-anak tidak dapat memberikan sebarang pertolongan, kecuali harta benda dan anak-anak orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera daripada syirik dan munafik.” (Surah al-Syura ayat 88-89)

Tanda-tanda hati mati

Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:
  • Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
  • Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.
  • Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
  • Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.
  • Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
  • Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
  • Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.
  • Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.
  • Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.
  • Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya. 

Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.

Menurut Sheikh Ibni Athoillah Iskandari dalam kalam hikmahnya ; "Sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa".

Hidup hati itu kerana tiga perkara iaitu;
  1. Zuhud dengan dunia
  2. Zikrullah
  3. Bergaul atau berkawan dengan aulia Allah.

Nota: Pic from Google

Thursday, 24 October 2013

Bersedekah Mengikut Kemampuan

Assalammualaikum W.B.T,

I ada satu artikel pasal bersedekah.  Dah lama dah i dapat artikel nih. I nak kongsi kat sini hari nih. My dad selalu cakap, bersedekahlah walaupun sedikit.  Tapi kalau tak mau sedekah, tutup mulut jangan komplen cakap itu ini. 

Sekarang nih kan ramai cacat penglihatan datang ke restoran menjual tisu. Mereka ini selalunya akan dibawa oleh orang lain, memimpin tangan dari satu meja ke satu meja.  To me that is not meminta sedekah.  Itu usaha namanya walaupun hanya menjual tisu. Kebanyakannya pengunjung restoran memberi wang tanpa mengambil tisu. Alhamdulillah.

Beralih pulak yang pada yang cacat kakitangan dan kebanyakannya meminta sedekah di pasar malam. Ada juga yang 'bogus' mcm yang pernah Mazidul Akmal dedahkan di blog beliau dulu. Pengemis ini tidak cacat tapi berlakon cacat. Ramai yang dah tertipu. 

Bagaimana pulak dengan adik-2 yang dikerah menjual barang? Ini satu lagi perkara yang menghiris hati i. Setiap kali i pergi makan di satu restoran nih, adik yang sama jugak akan datang ke situ. Adik nih cakap dia dan rakan-rakan dari Kedah datang dan tinggal sebulan di PD...hmmmm! entahlah. Kesian i tengok. Kalau dah datang mintak derma setiap hari siang & malam, bila masanya belajar di sekolah dik? Tak apalah, selagi mampu I bagi, tak mau komen. Selebihnya tuh urusan cikgu sekolah tuh dengan Allah. Tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima...Insyallah.

Memang tak suka dengar orang ngomel bla bla bla bila tak mau sedekah. Kalau tak mau tutup mulut, diam jer.  Eh! Panjang pulak i dok bebel. Jom layan artikel tuh :) 

Selamat membaca dan semoga kita mendapat manfaat.



Hadiah Allah ke atas mukmin ialah dengan mendatangkan peminta sedekah di depan pintu rumahnya. Setiap peminta (sedekah) mempunyai haknya, sekalipun dia datang dengan menunggang kuda. Maka banyakkanlah bersedekah kerana sedekah menyejukkan Alam Barzakh yang panas. Sedekah juga menutup pintu keburukan dan sedekah tidak akan mengurangkan harta sebaliknya ia menambahkan harta.

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Hadiah Allah ke atas mukmin ialah peminta sedekah di depan pintu rumahnya” (Riwayat Khatib)

Peminta sedekah yang datang ke rumah mukmin (orang-orang Islam yang baik) ialah pemberian daripada Allah kerana mereka tidak perlu bersusah payah untuk keluar mencari dan memberi sedekah. Maka janganlah lepaskan peluang ini untuk mendapatkan rahmat Allah. Berilah sedekah mengikut keikhlasan hati kita. Tanyallah hati sebanyak mana yang kita ikhlas untuk bersedekah. 

Semasa bersedekah, berkemungkinan kita akan tertipu. Penipuan yang dilakukan itu adalah di antara peminta sedekah dengan Allah, dan “dia punya pasallah”. Kita yang memberi adalah kerana Allah semata-mata.

Dalam hadis juga ada disebut : “Jika peminta sedekah itu datang dengan menaiki tunggangan; terpulang kepada kamu, kalau hendak beri maka berilah dan jika tidak, jangan berkata apa-apa”.

Setiap peminta (sedekah) mempunyai haknya, sekalipun dia datang dengan menunggang kuda (Hadis daripada ‘Ali bin Abi Talib r.a., dikeluarkan oleh Malik, Ahmad, Abu Daud, Ibn Khuzaimah, al-Baihaqi, Abu Ya’la dan al-Thabarani,) Jika peminta sedekah datang dengan menaiki motor atau kereta, kemudian meletakkan (parking) kenderaanya di tempat yang jauh, maka terpulanglah kepada kita samada hendak memberi sedekah atau tidak. Jika tidak mahu beri sedekah, berdiam sahajalah dan janganlah pula mengata-ngata orang itu. Mungkin juga dia kehabisan wang untuk mengisi minyak motor atau keretanya.

Banyakkan Bersedekah
" …..dan banyakkan bersedekah secara bersembunyi atau terang-terangan, nescaya kamu diberi rezeki yang mewah, diberi kemenangan (terhadap musuh dan digantikan dengan apa yang kamu dermakan itu dengan balasan yang berganda-ganda.” (Hadis riwayat Ibnu Majah).

Sedekah Menyejukkan
Dalam hadith lain disebut, “banyakkanlah sedekah kerana ia menyejukkan kamu di Alam Barzakh”. Salah satu diantara 7 manusia yang dilindungi panas di hari Kiamat ialah “Orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi (disedekahkah) oleh tangan kanannya”.

Sedekah Menutup Pintu Keburukan
Rasulullah s.a.w. bersabda “Sedekah akan menutup tujuh puluh pintu keburukan“ (HR.Thabrani). Dalam hadis yang lain, Rasulullah s.a.w bersabda, “Sedekah dapat menolak 70 macam bencana, yang paling ringan diantara bencana itu adalah penyakit kusta dan sopak“ (HR.Thabrani).

Tidak Berkurang Harta Tetapi Bertambah
Sesungguhnya tidaklah dengan sedekah itu mengurangkan harta sebagaimana sabda baginda “Tidaklah berkurang harta itu dengan sedekah”(Hadis riwayat Tirmidzi). Sebaliknya Allah akan mengganti setiap yang disedekahkan atau yang dikeluarkan zakat. Saba [39] : Katakanlah: Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya, dan menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya, dan Dialah jua sebaik-baik Pemberi rezeki.
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud :” Tidak akan binasa harta yang dilaut ataupun di darat melainkan dengan menahan (tidak mengeluarkan) zakatnya.”

Orang Yang Berjaya Suka Bersedekah
"…sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya". (Al-Hashr:9)

Namun Berpada-padalah Dalam Memberi
Furqan [67] : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.

Nota: Pic dari Google 

Tuesday, 22 October 2013

Kali Pertama di L'apprenti

Assalammualaikum W.B.T.

Hari nih agak meletihkan kerana pagi hari  lagi i terpaksa meredah jam menuju ke UPM kerana ada sessi taklimat pengguna perisian yang telah dibangunkan.  Kami dijamu dengan lontong dan kuih muih semasa tea break. Lepas tuh sambung balik sampai 12 pm. Kemudian a colleague of mine cadangkan ke cafeteria di Dewan Banquet UPM. L' apprenti atau dalam english bermaksud The Apprentice yang diuruskan oleh Faculty of Food Science and Technology. Memandangkan cuaca kat luar tuh sangat panas, cepat jer we all melangkah masuk nak kan udara sejuk.I cuma makan Scones & Indulgence Cake + Ice Lemon Tea sebab takder lah lapor benar.




Nampak jer scones terus i mintak 2, tamak sungguh kan. Then nampak pulak cake tuh, i mintak jugak. Yang habis dimakan cuma 1 scones & separuh cake tuh jer dan dihabiskan oleh Syura :) Masa nak membayar mcm tak percaya jer. Murah! 2 Scones + Ice Lemon Tea = RM6. Cake tuh pulak lepas dah bayar scones dan minuman baru i nampak so i bayar lagi, RM6 dan i rasa macam tak worth it sikit lah sebab cake tuh tak lah sedap sangat kalau nak dibandingkan dgn Kek 'Resepi Rahsia' tuh. Cafe nih diuruskan oleh pelajar-pelajar Faculty Food Tech tuh rasanya sbb semuanya masih muda remaja hence the kelam kelibut masa order, penyediaan dan pembayaran. Tapi tak apa sbb masih dalam proses belajar kan :)

I memang hantu scones. So, to me scones yang i makan di sini  okaylah, sedap.  Eh! Sedap untuk tekak i jer lah. Orang lain i tak tau.  Ingat lagi at one time hubby, my girl and i fetched my mom then terus ke Cameron Highland. We all sampai around 3.30 pm terus ke pergi minum teh dan scones dalam cuaca dingin ....such a bliss! Lepas kenyang, turun balik haha.

L 'apprenti qui que ce soit?

Monday, 21 October 2013

Finding & Keeping A Life Partner

Assalammualaikum W.B.T,
I've received this article via email and posted it in my old blog few years ago. To me it is a good piece of article. Some might have reservations on the opinion addressed in the article but hey! It's worth reading :) Jom baca !

When it comes to making the decision about choosing a life partner, no one wants to make a mistake. Yet, with a divorce rate of close to 50%, it appears that many are making serious mistakes in their approach to finding Mr./Miss. Right!



If you ask most couples who are engaged why they're getting married, they'll say: 'We're in love'. I believe this is the ..1 mistake people make when they date. Choosing a life partner should never be based on love. Though this may sound 'not politically correct', there's a profound truth here.

Love is not the basis for getting married. Rather, love is the result of a good marriage. When the other ingredients are right, then the love will come. Let me say it again: You can't build a lifetime relationship on love alone; You need a lot more!!!
Here are five questions you must ask yourself if you're serious about finding and keeping a life partner.

QUESTION 1
Do we share a common life purpose?

Why is this so important? Let me put it this way: If you're married for 20 or 30 years, that's a long time to live with someone. What do you plan to do with each other all that time? Travel, eat and jog together? You need to share something deeper and more meaningful. You need a common life purpose.

Two things can happen in a marriage:

  1. You can grow together, or
  2. You can grow apart. 50% of the people out there are growing apart.
To make a marriage work, you need to know what you want out of life! Bottom line; marry someone who wants the same thing.

QUESTION 2
Do I feel safe expressing my feelings and thoughts with this person?

This question goes to the core of the quality of your relationship. Feeling safe means you can communicate openly with this person. The basis of having good communication is trust รข€' i.e. trust that I won't get 'punished'; or hurt for expressing my honest thoughts and feelings. A colleague of mine defines an abusive person as someone with whom you feel afraid to express your thoughts and feelings. Be honest with yourself on this one. Make sure you feel emotionally safe with the person you plan to marry.

QUESTION 3
Is he/she a mensch? [a person of integrity and honour]

A mensch is someone who is a refined and sensitive person. How can you test? Here are some suggestions. Do they work on personal growth on a regular basis? Are they serious about improving themselves? A teacher of mine defines a good person as 'someone who is always striving to be good and do the right ';. So ask about your significant other: What do they do with their time? Is this person materialistic? Usually a materialistic person is not someone whose top priority is character refinement.

There are essentially two types of people in the world:
  1. People who are dedicated to personal growth and
  2. People who are dedicated to seeking comfort. Someone whose goal in life is to be comfortable will put personal comfort ahead of doing the right thing. You need to know that before walking down the aisle.
QUESTION 4
How does he/she treat other people?

The one most important thing that makes any relationship work is the ability to give. By giving, we mean the ability to give another person pleasure.
Ask: Is this someone who enjoys giving pleasure to others or are they wrapped up in themselves and self absorbed?

To measure this, think about the following: How do they treat people whom they do not have to be nice to, such as waiters, bus boys, taxi drivers, etc.. How do they treat their parents and siblings? Do they have gratitude and appreciation?

If they don't have gratitude for the people who have given them everything; can you do nearly as much for them? You can be sure that someone, who treats others poorly, will eventually treat you poorly as well.



QUESTION 5
Is there anything I'm hoping to change about this person after we're married?

Too many people make the mistake of marrying someone with the intention of trying to 'improve'; them after they're married. As a colleague of mine puts it, "You can probably expect someone to change after marriage for the worse. If you cannot fully accept this person the way they are now, then you are not ready to marry them".

In conclusion, dating doesn't have to be difficult and treacherous. The key is to try leading a little more with your head and less with your heart. It pays to be as objective as possible when you are dating; to be sure to ask questions that will help you get to the key issues. Falling in love is a great feeling, but when you wake up with a ring on your finger, you don't want to find yourself trouble because you didn't do your homework.


Another perspective...There are some people in your life that need to be loved from a distance.. It's amazing what you can accomplish when you let go of or at least minimize your time with draining, negative, incompatible, not a going anywhere relationships. Observe the relationships around you.

Pay attention...Which ones lift and which ones lean? Which ones encourage and which ones discourage? Which ones are on a path of growth uphill and which ones are going
downhill? When you leave certain people do you feel better or feel worse? Which ones don't appreciate you? Which ones make you feel good, praises you, boosts you with loving and caring words or annotations.

The more you seek quality, respect, growth, peace of mind, love and truth around you...the easier it will become for you to decide who gets to sit in the front row and who should be moved to the balcony of your life.

An African proverb states, 'Before you get married, keep both eyes open, and after you marry, close one eye'; Before you get involved and make a commitment to someone, don't let lust, desperation, immaturity, ignorance, pressure from others or a low self esteem make you blind to warning signs. Keep your eyes open, and don't fool yourself that you can change someone or that what you see as faults aren't really that important.
  • Do you bring out the best in each other?
  • Do you compliment and compromise with each other, or do you compete, compare and control?
  • What do you bring to the relationship?
  • Do you bring past relationships, past hurt, past mistrust, past pain? 



You can't take someone to the altar to alter them. You can't make someone love you or make someone stay. If you develop self esteem, spiritual discernment, and 'a life'; you won't find yourself making someone else responsible for your happiness or responsible for your pain. Seeking status, sex, and security are the wrong reasons to be in a relationship.


What Keeps A Relationship Strong Is:
  1. Trust
  2. Communication
  3. Intimacy
  4. A sense of humour
  5. Sharing tasks
  6. Daily exchanges [meal, shared activity, hug, call, touch, notes, etc.]
  7. Sharing common goals & interests
  8. Giving each other space to grow without feeling insecure
  9. Giving each other a sense of belongong and assurances of commitment
  10. Concern and care for your love in your own ways
If these qualities are missing, the relationship will erode as resentment withdrawal, abuse, neglect, and dishonesty; and pain will replace.


Have a nice day :)

Note : Pics from Google

Sunday, 20 October 2013

Gadis Brutal Membelasah

Assalammualaikum,

I was browsing thru a blog and was shocked to see this video.  Ya Allah! Kenapa sampai jadi macam ini? Kalau yang bergaduh tuh remaja lelaki, mungkin i tak heran sangat. Nama pun boys kan tapi bila remaja perempuan bertindak melampaui batas sebagai seorang perempuan, dengan aksi-aksi yang selalunya kita tonton di rancangan gusti, adoi, sayu dan kesal hati i.

I have a daughter and definitely i do not want this kinda incident to happen - bullies or get bullied by. Kenapa perkara mcm nih boleh berlaku.  Bila  i tonton video tuh i boleh dengar suara lelaki, mungkin kawan dan dari perbualan i rasa mcm org kita, mungkin di sebelah pantai timur. Siap rakam lagi kejadian membelasah nih. 

Apa agaknya yang mereka fikirkan? Membelasah membabi buta tanpa memikirkan keadaan mangsa sehingga lah pengsan.  Dah mcm dirasuk lagaknya. Semoga pihak yang berwajib dapat mencari dan menahan gadis-gadis brutal ini dan diadili.

Berikut adalah still images yang i captured from the video.






Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, jauhilah aku, anak ku, saudara maraku dan saudara islam ku dari perkara-perkara seperti ini.

I baca di sini http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2013/10/video-remaja-perempuan-belasah-remaja.html dan http://mynewshub.my/2013/10/20/video-remaja-perempuan-bertumbuk-sampai-pengsan/#.UmOI3hCohO0

Saturday, 19 October 2013

Tujuh Faktor Kenapa Penyakit Hasad Dengki Menguasai Diri Manusia

Assalammualaikum W.B.T,

Artikel nih i dapat melalui email years ago and i thought of sharing this in my blog. Semoga kita semua dapat menjadikan ia sebagai penduan, Insyallah.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Hasad dengki adalah satu sifat mazmumah yang dibenci oleh Allah S.W.T. Sesiapa yang ada sifat ini sebenarnya ia tidak meredai ketentuan Allah S.W.T yang telah dikurniakan sesuatu kelebihan atau nikmat kepada seseorang dikalangan hamba-hamba-Nya.

Terdapat tiga ciri sekiranya ada pada diri seseorang ia mempunyai penyakit hasad dengki.
  • Iaitu menginginkan nikmat yang diperolehi oleh orang lain hilang atau berpindah kepadanya.
  • Seseorang yang bersifat dengki tidak ingin melihat orang lain mendapat nikmat atau tidak ingin melihat orang lain menyerupai atau lebih daripadanya dalam sesuatu perkara yang baik. Orang yang bersifat demikian seolah-olah membangkang kepada Allah subhanahu wata‘ala kerana mengurniakan sesuatu nikmat kepada orang lain.
  • Orang yang berperangai seperti itu juga sentiasa dalam keadaan berdukacita dan iri hati kepada orang lain yang akhirnya menimbulkan fitnah dan hasutan yang membawa kepada bencana dan kerosakan.
Di dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Imam Al-Ghazali ada disimpulkan tujuh faktor yang menimbulkan perasaan hasad dengki tersebut. Antara lain :-

1.     Perasaan Permusuhan dan Kebencian
2.     Merasa Diri Mulia
3.     Takabbur
4.     Ujub
5.     Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan
6.     Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti
7.     Busuk Hati.

Pertama : Perasaan Permusuhan dan Kebencian
Ini adalah sebab yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Kerana sesiapa yang disakiti oleh seseorang lain atas sebab-sebab tertentu atau menyangkalnya dalam tujuan-tujuan tertentu lantaran alasan-alasan tertentu, hatinya pasti marah lalu membenci orang yang menyakitinya itu, maka tertanamlah bibit dengki dalam dirinya. Dengki mengundang perlakuan yang agresif untuk memuaskan hatinya.

Pendekkata perasaan hasad dengki sentiasa bergandingan dengan perasaan marah dan permusuhan. Semua manusia pada dasarnya memiliki sifat marah, kerana marah adalah salah satu tabiat manusia. maka agama tidak melarang marah, tetapi kita diperintahkan untuk dapat mengendalikan marah dan senantiasa menjadi pema’af.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud : “Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh” (Surah Al-A’raaf ayat 199)

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : ”Orang yang terkuat di kalangan kamu semua ialah orang yang dapat mengalahkan hawa nafsunya di ketika dia marah dan orang yang tersabar ialah orang yang suka memberikan pengampunan di saat dia berkuasa memberikan balasan (kejahatan orang yang menyakitinya)” (Hadis Riwayat Baihaqi)

Kedua : Merasa Diri Mulia
Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu merasa keberatan kalau ada sesiapa yang dianggapnya mengatasi dirinya. Dia tidak rela kalau ada orang lain melebihinya. Kalau ada orang –orang sepertinya yang mendapat lebih pangkat, kuasa, ilmu dan harta, dia bimbang kalau-kalau orang tersebut akan bersikap sombong terhadapnya. Dia tidak boleh tahan dengan sikap mengatasi yang ditunjukkan oleh saingannya itu. Malah dia tidak boleh menerima apa yang dirasakannya sebagai sikap mengatasinya.

Ketiga : Takabbur
Jelasnya seorang itu mempunyai watak membesarkan diri terhadap orang lain, selalu memperkecilkan dan mempergunakan seseorang untuk kepentingan dirinya. Ia menganggarkan seseorang itu mematuhinya. Apabila orang berkenaan menerima atau memperolehi sesuatu kurnia ia khuatir kalau-kalau orang itu tidak lagi merelakan diri untuk mengikut arahannya. Akhirnya orang yang telah mendapat kurnia tersebut akan enggan mengikutinya, atau boleh jadi ia menganggap orang tersebut akan cuba pula menyainginya.

Allah S.W.T. berfirman (di dalam Hadis Qudsi) : “Kesombongan adalah selendangKu dan kebesaran adalah sarungKu. Maka barang siapa menyamai-Ku salah satu dari keduanya, maka pasti Kulemparkan ia ke dalam Jahannam dan tidak akan Kupedulikan lagi.”

Apabila kita meneliti maksud hadis ini, ia dengan jelas menyatakan bahawa kesombongan dan kebesaran itu hanya milik Allah s.w.t. semata-mata, tetapi bagaimanakah perasaan ini masih boleh timbul di dalam hati manusia?

Sebenarnya, perasaan sombong atau takabbur boleh berlaku apabila timbulnya suatu pandangan terhadap orang lain dengan pandangan yang kecil dan hina.

Keempat : Ujub (bangga diri)
Merasai atau menyangkakan dirinya lebih sempurna.

Orang yang bersifat ‘ujub adalah orang yang timbul di dalam hatinya sangkaan bahawa dia adalah seorang yang lebih sempurna dari segi pelajarannya, amalannya, kekayaannya atau sebagainya dan ia menyangka bahawa orang lain tidak berupaya melakukan sebagaimana yang dia lakukan.

Dengan itu, maka timbullah perasaan menghina dan memperkecil-kecilkan orang lain dan lupa bahawa tiap-tiap sesuatu itu ada kelebihannya.

Pernah Allah Subhanahu Wata’ala jelaskan kepada kita perihal umat-umat di zaman silam. Mereka merasa takjub dengan diri mereka sendiri. Hal ini menghalang mereka menurut kebenaran. Hujjah mereka selalunya ialah seperti yang tertera di dalam Al-Quran :-

“Bukankah kamu tak lebih dari manusia(biasa) seperti kami juga?”

Dan ungkapan yang berbunyi: “Dan mereka berkata adakah wajar kami mempercayai manusia yang seperti kami juga?”

Golongan tersebut merasa aneh melihat orang yang berjaya mendapat pangkat kerasulan, menerima wahyu dan martabat yang dekat di sisi Allah Subhanuahu Wata’ala ialah manusia seperti mereka. Sebab itu mereka menaruh rasa dengki kepada Rasul-Rasul tersebut.

Kelima : Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan
Biasanya perasaan ini wujud dalam kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Tiap orang akan merasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat suatu kelebihan yang boleh membantu dirinya sahaja membolot habuan yang menjadi tujuan mereka tadi.

Keenam : Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti
Umpamanya seseorang yang bercita-cita untuk menjadi manusia pertama yang tidak ada tolok bandingnya dalam salah satu cabang seni. Apabila keghairahan terhadap pujian dan jolokan – bahawa dialah satu-satunya pakar yang tidak ada taranya di zaman itu – telah menguasai dirinya, tiba-tiba dia mendengar ada orang lain yang dapat menandinginya di tempat lain. Hal ini nescaya akan menyusahkan hati perutnya. Ia bercita-cita kalau tandinganya itu mati sahaja atau kemahirannya menurun dan pupus.

Ketujuh : Busuk Hati
Keadaan ini kalau ada pada seseorang maka ia akan bersikap tidak suka sesuatu kebaikan diperolehi oleh hamba Allah yang lain. Apabila disebutkan dihadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, sempit hatinya mendengar perihal tersebut. Akan tetapi apabila dinyatakan pula sebaliknya, umpama tentang kesusahan, kegagalan dan nasib malang menimpa orang lain maka ia merasa gembira dan suka hati.

Sahabat yang dimuliakan,

Marilah sama-sama kita buangkan sifat hasad dengki ini samaada di dalam hati atau di dalam tindakkan dan amalan kita. Sifat yang keji ini bukan saja mendapat kebencian manusia tetapi yang paling penting sifat ini di benci oleh Allah S.W.T. Hidup di dunia ini adalah sementara dan kehidupan di hari akhirat adalah kehidupan yang kekal abadi maka tinggalkanlah sifat hasad dengki ini kerana sesiapa yang menuruti sifat ini dia sedang mengikut hawa nafsunya dan mengikut bisikan syaiatan dan akan mendapat azab seksaan dihari akhirat nanti.

Oleh: Ustaz Abu Basyer

Salam Pembuka Kata

Assalammualaikum W.B.T,

Tak tahulah apa yang i pikirkan dengan melahirkan sebuah blog lagi hehe..blog resepi i @ myrecipecottage.blogspot.com.my tuh memang i khususkan untuk resepi yang i pernah cuba masak jer. Mulanya nak campur jer semua tapi tajuk pulak tak sesuai kan recipecottage...tapi kandungan caca merba. Lainlah kalau i namakan mykitchen ker mykitchen & me ker...pikir punya pikir i ambil keputusan untuk lahirkan sebuah blog lagi. Eh dulu pun i ada blog tapi semangat menulis dan merakamkan setiap event nih tak kental lah. Adalah jugak beberapa followers tapi separuh jalan i berhenti. Mulanya nak sambung jer tapi pikir kembali, ada baiknya i mula fresh. New idea, new contents etc.  Jadi lahirlah Bila Wanita Berbicara ..eh i tau bunyinya mcm dalam rancangan kat tv tuh kan...tapi itu kat tv, ini kat sini :P

Semoga perkongsian ini dapat memberikan panduan, idea, hiburan etc kepada yang sudi membaca, Insyallah.  Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang kurang itu dari saya sendiri.

Terima kasih :)